– Memòria és justícia –

Genealogies lesbianes per (re)conèixer-nos

“Cuando el tiempo y el espacio no son y existe la memoria…es siempre

Gretel Ammann (1989)

Ca la Dona ha estat i segueix sent un espai de referència per a moltes de nosaltres. Com a lesbianes feministes necessitem ser conscients de les que ens han precedit i de les que han existit abans de nosaltres, així com dels fets i de les reivindicacions que ens faciliten articular els nostres discursos i posicionaments actuals. 

L’esborrament sistèmic i estratègic de les nostres vides, identitats i sexualitats ens ha privat de saber-nos contínues, de conèixer les nostres històries i de poder reconèixer-nos en les d’altres que ja han estat anteriorment, que ja han viscut, que ja han estimat i sobretot que han resistit abans que nosaltres. 

Així doncs, reconeixem i admirem profundament la feina del Centre de Documentació de Ca la Dona (CDOC). Fundat l’any 1991, té l’objectiu de recollir, conservar i difondre la memòria històrica recent del moviment feminista a Catalunya i també de moltes de les dones que hi han format part. 

El CDOC des dels seus inicis acull donacions de fons documentals de dones i organismes diversos, esdevenint un arxiu molt important sobre la història de les dones a Catalunya.

Dins del CDOC s’hi troben diversos fons documentals que apleguen la història de les lesbianes feministes al nostre context. Entre ells hi trobem els fons dels grups Lesbos i Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona (1986). 

Aquesta història també queda recollida en un dels fons personals més importants del CDOC, el Fons Documental de la Gretel Ammann (Fons GAM). El fons GAM és el fons personal de la Gretel Ammann en el qual s’hi concentren testimonis de moltes dones militants i activistes feministes d’entre els anys 70 als 2000. És un dels pocs arxius que es conserven sobre temàtica feminista i lesbiana i, en concret, del lesbianisme separatista a l’Estat Espanyol i a la resta d’Europa.

La riquesa d’aquest fons documental recau també en la consciència històrica de la pròpia Gretel, ja que va recopilar molt de material referent a l’activisme lesbo-feminista internacional i estatal. 

La Gretel, feminista radical, lesbiana separatista i filòsofa va parlar i posar sobre la taula la necessitat d’espais propis lesbians dins del moviment feminista així com també va treballar per la construcció i la recuperació de la identitat de les lesbianes. Va ser creadora de diversos grups, associacions i revistes, entre les que destaquen Amazonas (1985) i Laberint (1989) dins de les quals es van traduir per primer cop de l’anglès textos de feministes com Adrienne Rich, Audre Lorde o Monique Wittig. 

Així doncs, el CDOC i concretament el Fons GAM es configura com un espai de resistència de la memòria històrica lesbofeminista. Tal i com escriu la Mercè Otero al blog del CDOC

“Guardar la memòria de les lesbianes feministes és un dels principals objectius que ens plantegem al Centre de Documentació perquè sentíem, com diuen les protagonistes del documental “The Archivettes” que “La nostra història estava desapareixent tan de pressa com la fèiem”. 

Per nosaltres és important recuperar i parlar de la figura de la Gretel Amman per tal de poder re-construïr genealogies lesbofeministes a Barcelona, per poder pensar i visibilitzar referents propers com la Gretel i reconèixer el seu llegat. Dins d’aquesta consciència històrica de saber d’on venim, s’hi apleguen també els interessos de moltes de nosaltres per aprofundir, recuperar i conèixer el recorregut del moviment feminista i lesbofeminista a Barcelona. 

En aquest sentit, la conservació, coneixement i difusió del Fons GAM forma part d’un acte de reconeixement polític de les nostres realitats com a lesbianes feministes i s’ha de poder tractar des d’aquí, des de l’homenatge, la preservació, l’emocionalitat i la resistència política al discurs hegemònic del règim heterosexual. 

L’arxiu com espai de resistència

La memòria com a acte d’amor

Resistència i amor per a no desaparèixer

Espai web del Fons GAM https://www.caladona.org/centredocumentacio/gretel/

Espai web de Ca la Dona https://caladona.org/

Blog del Centre de Documentació de Ca la Dona https://centredocumentacio.wixsite.com/confinamentfeminista

Post al blog del Centre de Documentació de Ca la Dona sobre el Dia Internacional dels Arxius https://centredocumentacio.wixsite.com/confinamentfeminista/post/el-dia-dels-arxius-the-archivettes

Trailer del Documental ‘The Archivettes’ de Megan Rossman (2018) https://www.youtube.com/watch?v=1_hSELLM3tw&feature=emb_title&ab_channel=MostraFilmsdeDones

Reportatge sobre els arxius del moviment LGTB, entre ells el Fons GAM del CDOC a IdemTV (2013) https://www.youtube.com/watch?v=uwhHx5RovkA&feature=emb_title&ab_channel=idemtv

Deixa un comentari